Προετοιμασία Τοκετού

Posted on by

Προετοιμασία Τοκετού

Είναι αποδεδειγμένο πως, όταν η μητέρα είναι έγκυος, μεταδίδει στο παιδί όλες τις ψυχολογικές και συναισθηματικές καταστάσεις που βιώνει, τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές. Εξ αυτού, είναι σημαντικό, η μέλλουσα μητέρα να βιώνει τις καλύτερες συνθήκες χαλάρωσης και γαλήνης κατά την διάρκεια αυτής της εξαιρετικής περιόδου επικοινωνίας.

Το έμβρυο αντιλαμβάνεται την φωνή της μητέρας του, γεγονός που δημιουργεί έναν πρωταρχικό, συναισθηματικό, ηχητικό δεσμό, εξαιρετικά σημαντικό για τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη του.

Η μουσική έχει μια βαθιά επίδραση στην ενδομήτρια ζωή και παράλληλα,  βοηθά και ενισχύει την νεογέννητη ζωή.

Mέλλουσες  μητέρες και …  Tomatis®  Hellas

Το Πρόγραμμα Εγκυμοσύνης της Μεθόδου Tomatis® είναι ένα σημαντικό συμπλήρωμα στην σωματική ευεξία και ψυχική προετοιμασία κάθε νέας μέλλουσας μητέρας και το προτιμούν ιδιαιτέρως οι μητέρες, που είχαν πρότερη εμπειρία δύσκολων τοκετών. Οι μέλλουσες μητέρες έρχονται στο κέντρο μας για το Πρόγραμμα Εγκυμοσύνης της Μεθόδου Tomatis®, κατά το τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης τους. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, κάθε μέλλουσα μητέρα μπορεί να χαλαρώσει ή να επιλέξει μία ήπια δραστηριότητα, π.χ. ανάγνωση βιβλίου, ζωγραφική, χειροτεχνία, πλέξιμο, κ.ά.

Το Πρόγραμμα Εγκυμοσύνης της Μεθόδου Tomatis® εφαρμόζεται σε δύο 2 κύκλους των 10 ημερών:

1ος  Κύκλος: 2 ώρες ημερησίως κατά την διάρκεια δύο συνεχόμενων εβδομάδων
ΔΙΑΚΟΠΗ: 2 – 4 εβδομάδες
2ος  Κύκλος: 2 ώρες ημερησίως κατά την διάρκεια δύο συνεχόμενων εβδομάδων

εγκυμονούσες γυναίκες

Ο Δρ. Α. Tomatis ήταν ο πρώτος που υποστήριξε ότι το έμβρυο μπορούσε να ακούσει τη φωνή της μητέρας του, διαμέσου της αγωγιμότητας των οστών της. Θεωρούσε ότι η φωνή της μητέρας έχει την θέση ενός αρχέγονου και άθραυστου ακουστικού δεσμού μεταξύ μητέρας και παιδιού, ο οποίος αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα στη συναισθηματική, ψυχολογική και γλωσσική ανάπτυξη του ατόμου.

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’80 και ’90, οι έρευνες, στην ψυχογλωσσολογία, για το ρόλο που παίζει η φωνή της μητέρας στην ανάπτυξη των φωνητικών και προσωδιακών πτυχών της γλώσσας, επιβεβαίωσε και πάλι τη θεωρία του Α. Tomatis. Οι έρευνες αυτές κατέδειξαν ότι η ακουστική υποκίνηση από τη φωνή της μητέρας αφήνει ένα αποτύπωμα, μια ιδιαίτερη “γλωσσική σφραγίδα” στον εγκέφαλο του εμβρύου.

 

μέθοδος tomatis για εγκύους

Η έκθεση του εμβρύου στη φωνή της μητέρας συμβάλλει στη διαμόρφωση των αισθητηρίων διαβάσεων -sensory pathways-, και επιτρέπει μια “βαθμονόμηση” της αντίληψης [calibration of perception] σε σχέση με τα προσωδιακά χαρακτηριστικά της γλώσσας, την οποία θα μάθει να μιλά το παιδί μετά από τη γέννηση του. Επιπλέον, αυτά τα προσωδιακά υποδείγματα θεμελιώνουν τους λεπτούς αντιληπτικούς μηχανισμούς της ικανότητας της διάκρισης, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την σωστή επεξεργασία των διαφορετικών φωνητικών αντιθέσεων μιας δεδομένης γλώσσας. Κατά συνέπεια, η προσωδία που μεταβιβάζεται από τη φωνή της μητέρας θα προσανατολίσει την ακρόαση του μωρού στους ήχους της γλώσσας της μητέρας, δηλ. της μητρικής γλώσσας.

Η σπουδαιότητα της μητρικής γλώσσας είναι μεγάλη, δεδομένου ότι μέσω αυτής  το παιδί θα διευρύνει τα γνωστικά του σχήματα και θα οικοδομήσει τις μελλοντικές γνώσεις του.

 

προετοιμασία εγκύων για το τοκετόΜέθοδος TOMATIS®: Εφαρμογές